Zakenbankiers denken ABN Amro voor een waarde van 17 tot 19 miljard euro naar de beurs te kunnen brengen. Maar of de beursgang daadwerkelijk zo’n bedrag opbrengt voor de staat, is nog erg onzeker.
De beursgang van ABN AMRO kan meer geld opleveren dan de Staat tot nu toe heeft beweerd. Volgens het Financieele Dagblad (FD) wordt bij de aandelenemissie gemikt op een opbrengst tussen de 17 en 19 miljard euro, terwijl minister Dijsselbloem van Financiën in mei nog aan de Tweede Kamer schreef dat de verwachte opbrengst 15 miljard zou zijn.
Afgelopen mei berekende het ministerie van Financiën dat de totale kosten van de nationalisatie van ABN Amro ongeveer 22 miljard euro hebben bedragen. Dus zelfs bij een opbrengst van 19 miljard euro resteert nog een forse verliespost.
Bovendien wil de staat ABN Amro niet in één keer helemaal naar de beurs brengen, maar het staatsbelang in tranches verkopen. Als de beurskoers na de introductie over enkele weken bijvoorbeeld daalt, leveren volgende tranches minder op.
Beursgang ABN Amro in november
Volgens het FD heeft Dijsselbloem door het getal van 15 miljard euro te noemen een laag verwachtingspatroon willen creëren. Er zou worden aangestuurd op een beursnotering in de tweede week van november. De Europese Centrale Bank moet echter nog zijn fiat geven aan een beschermingsconstructie voordat de aankondiging kan worden gedaan.
Naar verluidt is er ook geopperd om in een eerste tranche 20 procent van de aandelen naar de beurs te brengen. Dat is aan de onderkant van de gemelde bandbreedte van 20 tot 30 procent. Het ministerie van Financiën en ABN AMRO wilden tegen het FD geen commentaar geven.
De top van ABN Amro en de begeleidende zakenbankiers zouden de beursgang willen doorzetten, ondanks onzekerheden over het beursklimaat. Hetzelfde geldt voor minister Dijsselbloem, die vaart wil maken met de afwikkeling van genationaliseerde financiële instellingen.
Bron: Z24/ANP
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl